CzechEnglish

zavřít

SEDLA PRO KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY

Někteří z výrobců kanalizačních trubek vyrábí jeden či dva typy jednoúčelových sedel s cílem podpory prodeje vlastního potrubního systému. Typickými znaky těchto sedel jsou obvykle velmi omezené použití pouze pro jeden typ potrubí, velmi primitivní nebo naopak překomplikovaná konstrukce, co nejlevnější materiály a vysoká prodejní cena. Přední světoví výrobci, kteří se výrobu sedel pro gravitační potrubí specializují - FLEX-SEAL, FERNCO, REDI a MISSION - kladou naopak důraz na maximální univerzálnost pro různé typy a rozměry potrubí, špičkové materiály a nízkou cenu. Samozřejmostí jsou jednoduchost montáže a spolehlivost i v extrémních podmínkách.

Moderní sedla jmenovaných výrobců splňují rovněž následující přísné provozní požadavky provozovatelů veřejných kanalizací ve všech vodohospodářsky vyspělých zemí:

  • jednoduchá a intuitivní montáž bez speciálních nástrojů i při silném znečištění nebo vysoké vlhkosti
  • žádné lepení, svařování nebo dodatečné obetonování
  • žádný nebo u tenkostěnných potrubí velmi omezený průnik do profilu hlavního potrubí
  • pevný a vodotěsný kloubový spoj s úhlovou výchylkou 5 až 20° podle typu sedla
  • maximální univerzálnost pro co nejširší spektrum typů a rozměrů potrubí
  • co nejmenší průměr vývrtu a jeho unifikace pro více typů sedel
  • minimalizace rizika poškození hlavního potrubí
  • vysoká a dlouhodobá provozní spolehlivost
  • použití odolných a recyklovatelných materiálů

ZÁSADY PROVÁDĚNÍ VÝVRTU A MONTÁŽE DODATEČNÝCH PŘÍPOJEK

Prováděcí firma by měla být v souladu s EN 1610 vybavena odpovídající vrtací technikou a jádrovými (korunkovými) vrtáky potřebných rozměrů pro všechny používané materiály. Ruční vyřezávání podle šablony povoluje norma ČSN EN 1610 pouze u hladkých plastových trubek pro třmenová sedla s límcovým těsněním.

Umístění přípojky:

Z praktických důvodů se vývrty pro dodatečné (kolmé) přípojky provádí obvykle shora nebo z boku, vždy však v úhlu 90°k povrchu potrubí. Pro svislé přípojky hovoří nižší riziko poškození hlavního potrubí, menší rozsah výkopových prací a snazší provedení vývrtu i montáže. Tento způsob připojení je typický pro většinu vyspělých zemí. V ČR převládá boční napojení ve spádu 3 až 45° z důvodů minimalizace ohybů přípojky a tedy i menšího rizika ucpání a snazšího čistění. Pádným argumentem je i tradičně hlubší uložení odpadů z podsklepených domů.

Kontrola montáže kanalizačních přípojek:

Přejímací technik provozovatele kanalizace či jiná provozovatelem autorizovaná osoba by měla provádět kontrolu ihned po montáži sedla ještě před napojením přípojky v následujících krocích:

  • kontrola správného usazení sedla, jeho celistvosti a pozice těsnících elementů
  • vizuální kontrola neporušenosti potrubí v okolí vývrtu
  • hmatová kontrola, zda konec sedla nepřečnívá do profilu hlavního potrubí (pouze u tenkostěnných plastových, sklolaminátových a kovových trubek je povolen mírný přesah 3 až 12 mm bez záchytných hran)

Teprve po kontrole sedla je možné dokončit montáž potrubí přípojky. Tlaková zkouška dodatečných kanalizačních přípojek se z finančních a provozních důvodů obvykle neprovádí.

Ke stažení

homeenvelopemagnifiercrosschevron-downcross-circle